پیاز
تاریخچه پیاز, خواص باور نکردنی آن و همچنین مضرات پیاز
پیاز نوعی گیاه غدهای گوشتی زیرزمینی از خانواده لاله است و نام علمی آن Allium cepa میباشد.
پیاز یک گیاه علفی دو ساله یا چند ساله است که از خرداد تا مرداد گل میدهد. گونهای است که در ابتدا در آسیای مرکزی تا جنوب غربی هند، و در شرق و مناطق مدیترانهای از زمانهای بسیار دور کشت می شده است. امروزه گونههای متعددی از آن در بیشتر نقاط دنیا کشت میشود.
این محصول سه هزار سال قبل از میلاد مسیح در مصر کشت میشدهاست و بر اساس برخی اسناد کارگرانی که در ساختن اهرام مصر فعالیت میکردهاند از پیاز به عنوان غذای اصلی استفاده میکردند. پیاز به خانواده آلیاسه (Alliaceae) متعلق است و گیاهی است دو ساله با رشد بوتهای ضعیف، برگهای استوانهای شکل توخالی که در سال اول با توجه به طول روز مورد نیاز خود تشکیل سوخ (Bulb) داده و در سال دوم با کشت سوخها و پس از ظهور ساقه (های) گل دهنده و چترها تولید بذر مینماید. مهمترین فاکتورهای محیطی موثر در تشکیل سوخ درجه حرارت و طول روز است و بر این اساس ارقام پیاز به سه گروه شامل ارقام روز بلند، روز متوسط و روز کوتاه تقسیم بندی میشوند. اهمیت این موضوع در تعیین زمان مناسب کاشت است به طور مثال برای کاشت ارقام روز بلند مانند قرمز ایلخچی به طور معمول فروردین ماه اقدام به کاشت میشود.
پياز انواع مختلف دارد مانند پياز سفيد ،پياز بنفش ، پياز قرمز و يا مخلوطي از قرمز و بنفش .
ساختمان پیاز
این گیاه دو ساله بوده که در سال اول ، اندامهای رویشی آن بوجود میآیند و در سال دوم اندامهای زایشی ایجاد میشود که تولید تخم میکنند. برگهای گیاه پیاز توخالی و لولهای شکل هستند. ساقه آن که ارتفاعش بین 60 سانتیمتر تا یک متر می باشد هم توخالی است که در بخش پایینی ، ساقه کمی متورم شده است.
پیاز دارای یک ساقه پهن زیر زمینی به قطر چند متر میباشد که در سطح بالای این ساقه ، برگهای پیاز که کلروفیل خود را از دست دادهاند و به مخزن غذایی گیاه تبدیل شدهاند قرار گرفتهاند. ریشه پیاز از قسمت زیرین این ساقه خارج میشود. در وسط این ساقه زیر زمینی ، نقطه رویشی پیاز که به عنوان جوانه انتهایی ساقه هوایی میباشد قرار دارد که در این قسمت ، ساقه گل دهنده و برگ سبز بوته پیاز ظاهر میشود که به رشد خود ادامه میدهد.
بو و خاصیت اشک آوری پیاز
بوی پیاز مربوط به مواد گوگردی فراری است که در هنگام تقطیر در حرارت معمولی اتاق تجزیه میگردند. به همین دلیل طعم پیاز پخته در مقایسه با پیازهای خام بسیار ملایمتر است. پیاز سفید معمولا ملایمتر از پیازهای قرمز و زرد است، به این دلیل که از این مواد گوگردی کمتر دارد. اغلب پیازهایی که در نواحی مرطوب رشد میکنند، دارای مواد گوگردی کمتری بوده و در نتیجه ملایمترند.
زمانی که پیاز را به مدت چند ماه در انباری قرار میدهیم، پیاز به دلیل این که آب و یا هیدرات کربن خود را از دست میدهد، به تدریج تندتر میشود. مواد گوگردی پیاز ، خواص مختلفی از خود نشان میدهند که یکی از آنها اشک آور بودن است. اگر چه ما معمولا اشک آوری پیاز را دوست نداریم و باعث ناراحتی ما میشود، این خاصیت پیاز آن را در برابر موجودات ریز زنده خارجی حفاظت مینماید. البته روشهایی برای کاهش اشک آوری پیاز وجود دارد. برای مثال ، قرار دادن پیاز در یخچال یا پوست کندن پیاز در آب روان.
شکوفه پیاز
نگهداری از پیاز
مناسبترین محل برای انبار نمودن پیاز ، سردخانه است که به این وسیله میتوان در مدت انبار کردن پیاز ، آن را از انواع تغییرات حفظ کرده و همچنین از انواع آفت از جمله قارچها ، باکتریها ، ویروسها و... محافظت نمود. به علاوه از آنجا که قرار دادن پیاز در مکان گرم سبب سبز شدن، ساقه زدن و کم وزن شدن خود پیاز میشود، با قرار دادن آن در سردخانه از این آسیبها محافظت خواهد شد.
سمی بودن پیاز
گاهی بر اثر مصرف زیاد پیاز ، عوارض مسمومیت بروز میکند. در انسان پس از مصرف زیاد پیاز ، چه خود پیاز و چه فراوردههای دارویی تولید شده با آن ، ممکن است مسمومیت خفیف یا شدید بوجود آید. این فساد پیاز میتواند ناشی از عدم رعایت قوانین لازم جهت کاشت ، داشت یا برداشت گیاه ، نگهداری نامناسب در انبار باشد. علایم مسمومیت با خوردن پیاز عبارتند از: کم خونی و بیماری زردی که در نتیجه همولیز خون حادث میشود و احساس بوی تند از ادرار یا هوای بازدم فرد مسموم که تشخیص مسمومیت را ساده میکند. بنابراین لازم است همانطور که سالم بودن گیاه را در نظر میگیریم، مقدار مصرف پیاز را هم مد نظر داشته باشیم و در خوردن آن، زیادهروی نکنیم.
مواد غذایی تهیه شده با پیاز
در تهیه غذاهای مختلف از انواع پیاز استفاده میکنند. این ماده غذایی ، عطر و طعم خوبی به غذاها میدهد. همچنین پیاز را در تهیه انواع ترشی از جمله پیاز ترشی و پیاز شور و برای درست کردن انواع سالاد بکار میبرند. در تهیه انواع ساندویچ هم پیاز یکی از اجزای مهم محسوب میشود.
طبقهبندی علمی
فرمانرو: گیاهان
دسته: گیاهان گلدار
رده: تک لپهای
راسته: لاله
تیره: لاله
سرده: پیازها
نام علمی: Allium cepa
تولید کنندگان پیاز
ده تولید کننده برتر در سال ۲۰۰۸ | |
---|---|
چین | ۲۰٬۸۱۷٬۲۹۵ |
هند | ۸٬۱۷۸٬۳۰۰ |
ایالات متحده آمریکا | ۳٬۳۴۹٬۱۷۰ |
پاکستان | ۲٬۰۱۵٬۲۰۰ |
ترکیه | ۲٬۰۰۷٬۱۲۰ |
ایران | ۱٬۸۴۹٬۲۷۵ |
مصر | ۱٬۷۲۸٬۴۱۷ |
روسیه | ۱٬۷۱۲٬۵۰۰ |
برزیل | ۱٬۲۹۹٬۸۱۵ |
مکزیک | ۱٬۲۵۲٬۴۴۱ |
www.msait.ir |
برای خواندن مطلب درباره خواص پیاز روی خواص پیاز کلیک کنید
برای خواند مطلب درباره دیگر گیاهان روی گیاهان کلیک کنید
گروه طبیعت و گردشگری مرکز سایت منتظر نظرات شما می باشد.